Συνέντευξη στον Χιακό Λαό

✔️Πεποίθηση μας είναι ότι η τοπική αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη από ανθρώπους που έχουν όραμα, που έχουν νέες ιδέες και έχουν μάθει να συνεργάζονται. 
Οι εποχές που χωρίζαμε τους ανθρώπους σε μπλε, πράσινους και κόκκινους στην αυτοδιοίκηση έχουν παρέλθει. Υπό αυτή την έννοια συγκροτούμε μια ευρεία προοδευτική παράταξη με σκοπό την αλλαγή σελίδας στο Βόρειο Αιγαίο.

✔️Ξεκινάμε με την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας και λήψης των αποφάσεων. Θέλουμε τους πολίτες και τους φορείς συμμέτοχους με διαδικασίες διαβούλευσης και όχι αποφάσεις από λίγους πίσω από κλειστές πόρτες, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.
Θα εργαστούμε για να σχεδιάσουμε και να ωριμάσουμε τα αναπτυξιακά έργα που έχει ανάγκη ο τόπος, ώστε να μην χάσουμε το «τρένο» της επόμενης προγραμματικής περιόδου.
Τουρισμός και αγροκτηνοτροφικός τομέας, είναι εκείνοι οι τομείς που θα δώσουμε βαρύτητα, γιατί χωρίς την αλλαγή σε αυτούς, οι νέοι των νησιών μας θα συνεχίσουν να μην έχουν ως πρώτη επιλογή την επιστροφή στον τόπο μας μετά τις σπουδές τους.

✔️Η Περιφέρεια δεν μπορεί να μένει αμέτοχη στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα που βιώνουν τα νησιά μας. Πεποίθηση μου είναι ότι εδώ πρέπει να πραγματοποιείται μόνο υποδοχή και ταυτοποίηση των προσφύγων και μεταναστών.
Όμως δεδομένης της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, οφείλουμε όλοι μας, αυτοδιοικητικοί, φορείς και πολίτες να πιέσουμε για την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών μας.
Οι διαδικασίες εξέτασης ασύλου πρέπει να επιταχυνθούν τώρα, με τις απαραίτητες προσλήψεις σε ιατρικό προσωπικό, μεταφραστές και άλλους επιστήμονες, ώστε να μην χάνεται ούτε μια μέρα στη γραφειοκρατία, πράγμα που δεν θέλουν ούτε οι νησιώτες ούτε οι πρόσφυγες.
Η πίεση ώστε να μην μετατραπούν τα νησιά μας σε αποθήκη ψυχών πρέπει να ασκείται σε κάθε ευκαιρία τόσο στην κεντρική κυβέρνηση, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους θεσμούς της.

✔️Διανύουμε μια περίοδο όπου παρατηρείται κρίση αξιών, θεσμών και απαξίωσης του πολιτικού συστήματος στην ολότητα του. Ως αποτέλεσμα αυτών, ολοένα και περισσότεροι σκέφτονται αν έχει νόημα η ενασχόληση με τα κοινά.

Ειδικότερα η γενιά μου, που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα αυτής της κρίσης, δείχνει να αδιαφορεί με τα όσα συμβαίνουν ή πρόκειται να συμβούν ως απόρροια των εκλογών. Κι όμως, η αδιαφορία ή η αποχή δεν είναι λύση. Γιατί αν εμείς απέχουμε κάποιοι άλλοι θα είναι αυτοί που θα αναλάβουν να αποφασίσουν για εμάς, χωρίς εμάς.
Με τη συμμετοχή, τη δράση μας και με νέες ιδέες μπορούν να αλλάξουν πολλά.

Από τη συνέντευξη στην εφημερίδα Χιακός Λαός. Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ.